Transformers Age of Extinction Review: mai mare, mai bun şi mai exploziv decât predecesorul

0
323

Mulţi au crezut că Transformers 3 e finalul seriei de filme Transformers regizate de Michael Bay, mai ales că ultima parte a trilogiei a fost o dezamăgire. Şi iată că în 2014 avem şi partea a patra, în care a fost schimbată întreaga distribuţie, inclusiv controversatul Shia LaBoeuf. Acum avem un Mark Wahlberg care parcă a păstrat ceva din intensitatea lui Pain & Gain de anul trecut, dar şi o nouă actriţă cu rol de eye candy, poate puţin prea mică să fie o înlocuitoare a lui Megan Fox, la cei 19 ani ai săi.

tr 1

În fine, povestea a fost deja demascata pentru acest film de mai toate trailerele şi vă spun din start să nu vă luaţi după recenziile care dau note mici acestui film. Am observat că există critici care se plâng de veridicitatea anumitor aspecte în film. Un exemplu e replica unui personaj negativ, care intră cu forţa în ferma lui Wahlberg şi cere să vadă robotul ascuns. Atunci când i se cere un mandat, el răspunde “faţă mea este mandatul”, iar replica vine de la un om de la CIA.

Te poţi aştepta la orice de la un film Transformers, la umor, explozii, poate chiar şi un joc bun al actorilor, dar niciodată la veridicitate. Vorbim despre un film în care supermasini se transformă în roboţi şi se lupta cu alieni, deci realismul a fost aruncat pe geam şi îngropat. Vă recomand din start să vedeţi acest film la IMAX, pentru că efectele sale sunt fantastice şi uneori se produce un haos general în mijlocul luptei în care zeci de tone de metal sunt aruncate de colo-colo pe ecran.

tr 6

Povestea e simplă: Autobotii şi Decepticonii au început să fie vânaţi de guvern după bătălia lor cu extratereştrii, care a distrus oraşul Chicago. Chiar şi băieţii buni, Autobotii sunt exterminaţi fără milă şi disecaţi pentru teste în laboratorul celor de la KSI. KSI este o companie de robotică, care are contracte cu statul şi are un CEO ce se vrea a fi un Steve Jobs, jucat destul de bine de Stanley Tuccy. Personajul este în continuă metamorfoza, între neînţeles, răufăcător, dur, sensibil şi uneori… el are puternice accente de Tony Stark/Iron Man.

Unul dintre Autobotii care se ascund de exterminare este Optimus Prime, care ajunge în curtea inventatorului Cade Yeager, jucat de Mark Wahlberg. El locuieşte cu fiica sa de 17 ani, jucată de Nicola Peltz şi spera să realizeze o invenţie care să îi scoată din sărăcie. Atunci când îl descoperă pe Prime problemele par a fi rezolvate, dar apare acea unitate CIA care extermină roboţi şi mai nou lucrează cu o serie de alieni veniţi pe Pământ să îl recupereze pe Prime şi să distrugă Autobotii.

tr 5

Între timp oamenii de la KSI au început să producă în masă roboţi Transformer, folosind un mineral special numit transformium. Acesta poate lua orice formă doreşte utilizatorul sau, iar noii roboţi sunt teoretic mai buni decât Autobotii şi Decepticonii. Problemele apar atunci când Megatron strica procesul de producţie şi umple de defecte noii roboţi. Vedem şi lupte cu un robot alien numit Lockdown, un vânător de recompense intergalactic care a adunat o serie de creaturi din tot cosmosul, printre care şi alţi roboţi similari cu Optimus Prime.

Lockdown e la rândul său un Transformer şi poate deveni un Lamborghini Aventador la nevoie. Spre deosebire de precedentele filme Transformers, în care Bumblebee era personajul principal din rândul Autobotilor, acum Prime preia frâiele şi ajunge chiar să călărească un dinozaur uriaş numit Grimlock, care face parte din special Dinobotilor. Nu vă aşteptaţi la cine ştie ce poveste de la acest film, care se axează mai mult pe efecte speciale, explozii spectaculoase, replici de tip “punchline” şi în mod surprinzător şi o muzică de fundal bine potrivită bătăliilor, mai ales luptei finale.

tr 4

Mark Wahlberg este un erou mult mai credibil decât Shia şi de această dată vedem şi oamenii luând în mâna armele alienilor şi reuşind să rănească roboţi înalţi cât un bloc. Uneori povestea devine incoerentă şi motivaţiile personajelor nu sunt deloc clare, dar mai mereu se ajunge la lupte gigantice, cu explozii uriaşe şi metal strivit. Deseori nu m-am putut abţine să nu mă întreb “oare cât a costat să realizeze scena asta?”, pentru că zeci, dacă nu chiar sute de maşini sunt aruncate cât colo în urmăririle stradale ce îi implica pe Galvatron (robotul produs de CIA), Optimus Prime, Bumblebee şi un robot obez numit Hound.

tr 3

Transformers Age of Extinction abundă de product placement, de la berea Bud Light la Victoria’s Secret, Lamborghini şi chiar produse chinezeşti, ultima oră din film petrecându-se într-o metropolă chineză. Sincer să fiu nu îmi place cum sunt prezentaţi chinezii spre finalul filmului, el tinzând să devină puţin rasist. Este acest film distractiv? Da! Este mai bun decât Transformer 3? Da! Mai bun decât primul film? Da şi nu… pentru că are cu siguranţă mult mai multă acţiune, dar substanţa mai deloc.

tr 2

Momentul luptei finale şi soundtrackul ataşat vor face cu siguranţă deliciul tuturor. Editarea filmului şi realizarea luptelor sunt fără cusur, iar Age of Extinction este filmul de vară perfect. El livrează fix experienţa pe care o vrei când intri în sala de cinema, dacă doreşti un film de acţiune. Având în vedere toate aceste aspecte, consider că Transformers Age of Extinction merită o notă de 8.6 din 10, dar doar văzut prin ochii unei persoane care apreciază fimele explozive de acţiune.