Taxa minimă de licență TV digitală va fi de 0.3 milioane euro

0
363

Potrivit unei propuneri a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii  (ANCOM), prețul de pornire pentru fiecare dintre cele 5 licențe de televiziune digitală terestră va fi de 300.000 euro.

GC_PM_antena satelit2_DD

Cei din cadrul ANCOM au afirmat: “ANCOM supune consultării publice proiectul de hotărâre a guvernului privind acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune, conform căreia taxa minimă de licenţă pentru fiecare din cele cinci multiplexuri este de 300.000 de euro. Taxa minimă de licenţă reprezintă preţul de pornire pentru fiecare multiplex în cadrul procedurii de selecţie competitivă ce va fi desfăşurată de ANCOM”.

Astfel, ANCOM va scoate la licitație cinci multiplexuri de televiziune digitală terestră, patru în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2. Câştigătorul primului multiplex în UHF (MUX 1) va fi obligat să transmită gratuit în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic. Pe lângă aceste obligații, deținătorul primului multiplex va trebui să se asigure că acoperirea se desfășoară în recepție fixă în proporție de 90% din populație, și 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016.

În schimb, deținătorii multiplexurilor MUX 2, MUX 3, MUX 4 și MUX 5 vor avea obligația ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcțiune cel puțin 36 de emițătoare, câte unul în fiecare zonă de alocare. Toate aceste multiplexuri vor fi acordate pentru o perioadă de 10 ani, iar licențelor vor intra în vigoare pe 17 iunie 2015.

Via: ZF