Sin City 2 (A Dame to Kill For) Review: momentul ăla când Jessica Alba joacă mai bine decât Eva Green, iar Joseph Gordon Levitt apare degeaba

0
64

Sin City 2 este un film pe care îl aşteptăm cu multă precauţie, pentru că predecesorul său a fost un “cult movie” şi a stârnit o adevărată manie în jurul său. Bruce Willis şi Mickey Rourke au fost perfecţi în rolurile lor, ca şi Clive Owen şi până şi apariţiile scurte ale lui Elijah Wood sau Benicio del Toro au fost geniale. Văzând că Sin City 2 a fost prefaţat de trailere slabe erau doar 2 moduri în care se putea explica acest lucru: filmul e foarte bun, sau e foarte slab…

new-sin-city-2-poster

Primul lucru pe care trebuie să îl menţionez e că unul dintre trailere conţine ceva ce nu ar trebui şi anume secvenţe din ultimele scene ale filmului, riscând să fie spoiler. Ca şi primul film, Sin City 2 este o peliculă noir, împărţită în segmente care explica backgroundul şi motivaţiile fiecărui personaj, dar le şi intersectează în anumite puncte. Mickey Rourke este acelaşi Marv din primul film, dar cu faţa în mod inexplicabil mai lată. În schimb jocul actoricesc al lui Rourke rămâne la fel de bun, dacă vrei să vezi un “câine bătrân” bătut de viaţă atât de rău încât nu merită să apară nici în Expendables.

O surpriză plăcută a fost Jessica Albă, care a reuşit să aibă personalitate pe ecran şi pentru mine a depăşit-o pe Eva Green la actorie în acest film. Ştiu că e un sacrilegiu, Eva având în spate roluri foarte bune, precum cel din James Bond, Dark Shadows sau chiar şi Penny Dreadful. Pot spune că ea joacă la fel de rău că în partea a doua din 300 şi ca şi acolo abuzează de scenele cu nuduri. Cred că A Dame to Kill For este cel mai “pornografic” film din cinematografele romaneşti din ultimul an, excluzând evident Nymphomaniac.

sin-city-a-dame-to-kill-for-joseph-gordon-levitt1

Teoretic Josh Brolin este personaj principal şi cumva el reuşeşte să nu convingă, fiind absolut tot timpul incruntat şi lovit de explozii, cuţite, gloanţe şi aproape pierzându-şi şi ochiul la un moment dat. Mă amuză foarte mult faptul că în acest film Brolin e fix ca în Oldboy, în vreme ce Joseph Gordon-Levitt îşi reia rolul din Looper şi scena când e aşteptat acasă de mafioţi şi cade pe geam e luată fix din Looper.

Revenim la Eva Green, eye candy-ul acestei pelicule, pe care o vedem mai mult goală decât îmbrăcată şi care ca de obicei, are un rol negativ de vampa care vrăjeşte şi ucide. Mickey Rourke este mercenarul eşuat care se înhăitează cu Brolin (Dwight) şi o apăra pe Jessica Albă (Nancy), care a rămas stripteuză, dar este acum alcoolică şi are vedenii cu Bruce Willis (Hartigan). Personajul negativ principal este Powers Boothe, aka senatorul Roark, aka tatăl acelei bestii galbene din prima parte. El cred că joacă cel mai bine din întregul film, fiind imaginea răutăţii întruchipate.

streets_of_sincity_ava

Ray Liotta e practic irosit aici, apărând câteva secunde, împreună cu Juno Temple, care cred că reuşeşte cel mai enervant ţipăt din istoria cinematografiei. Şi Jeremy Piven e irosit şi joacă slab, în rolul unui detectiv care putea fi exclus din film. Mult promovată apariţie a lui Lady Gaga e atât de efemeră şi inutilă încât nici nu aş vrea să o menţionez. Ea pur şi simplu îi împrumuta lui Gordon-Levitt un dolar pentru a juca la slot machine şi pentru a câştiga destui bani să intre la poker cu senatorul Roark. Acolo câştiga şi… moare.

Stilul grafic al primului film e păstrat aici, dar parcă se simte o uşoară creştere a calităţii imaginii şi unele libertăţi asumate cu nuanţele folosite. Rochia albastră a Evei Green, ochii ei verzi sau părul unora dintre fetele din Old Town se amestecă perfect cu fundalul alb negru. Se adauga aici si grafica 3D HD si o stilizare mai atent realizata. Din păcate dialogurile parcă nu mai sunt atât de savuroase şi în nici un caz memorabile. Majoritatea sunt monologuri, amintiri sau concluzii ale personajelor, dar nimic nu se compară cu discuţia din Sin City 1 dintre Clive Owen şi un Benicio del Toro mort lângă el, în maşină.

Sin-City-A-Dame-To-Kill-For

Nici coloana sonoră nu prea a impresionat, cu bucăţi de jazz şi blues presărate ici şi colo, iar un alt personaj important din Sin City 1 care apare aici este Gail, jucată de Rosario Dawson.  Ea practic este copy/paste din primul film, neaducand absolut nimic nou faţă de jocul ei de acum aproape 10 ani. Filmul are şi unele probleme cu continuitatea, petrecându-se în anumite secţiuni la câţiva ani înainte de prima parte, iar în altele la câţiva ani după, când teoretic Marv adică Mickey Rourke nu mai era viu.

sin-city-a-dame-to-kill-for444

Din câte am înţeles el a fost inclus mai degrabă pentru fani, care au apreciat foarte mult personajul sau, astfel că povestea a avut puţin de suferit. Şi încă odată trebuie să recunosc că Jessica Albă a jucat binişor, cam la fel de bine cum a jucat Johnny Depp în Desperados 2, dacă vreţi o comparaţie, deşi ea nu este, nu a fost şi nu va fi vreodată o actriţă talentată, ci doar frumoasă. In rolul lui Nancy, ea este deprimata, paranoica, vede fantome, este un monstru al razbunarii, alcoolului si angoasei. Este o stripteuza mortala, care se taie pe fata, vrea razbunare si nu se da in spate de la nimic.

Fanii lui Sin City 1 nu vor regreta că au văzut partea a doua, dar nu vor reţine acest film mai mult de câteva săptămâni. Capodopera nu este repetată în acest caz şi avem doar un film mediocru, care primeşte de la noi nota 6.