RoboCop 2014 Review: un film care avea toate şansele să eşueze, dar surprinde prin unele elemente de profunzime

0
69

Există câteva blockbustere care în ultimele luni au fost evitate de mine în mod intenţionat, pentru că aveau aura de eşec. E vorba în special de noul film 300, de 47 Ronin cu Keanu Reeves şi de RoboCop. Pe acesta din urmă l-am văzut în cele din urmă după ce mi-am făcut curaj şi trebuie spus că nu e chiar atât de rău pe cât mă aşteptam. Dar totuşi nu vă imaginaţi vreun film de Oscar.

RoboCop-signed-poster-competition

Filmul de acţiune cel mai bun din 2013 în viziunea mea este Star Trek Into Darkness, iar RoboCop aduce cam 70% din şarmul acelui film. Din păcate aici nu există personaje cu o chimie atât de bună precum Spock şi căpitanul Kirk şi nici un villain principal. Ca şi în noul Captain America, până la urma cei buni erau de fapt cei răi şi cele două filme sunt construite pe acelaşi schelet, minus corpul robotizat al personajului principal.

Dacă aţi urmărit seria din urmă cu zeci de ani, ştiţi deja povestea: poliţistul model Alex Murphy are un accident, sau mai bine zis este detonat de răufăcători şi ajunge să îşi piardă o bună parte din membre şi simţuri. El devine parte a unui proiect al firmei OmniCorp, care vrea să facă din roboţii săi de poliţie produse mai atractive pentru public. Regizorul a avut curajul să aleagă un actor relativ necunoscut pentru rolul lui RoboCop şi anume Joel Kinnaman, care îşi petrece totuşi jumătate din film ascuns sub viziera.

Robocop_thumbLG

Gary Oldman îşi face treaba bine în rolul doctorului Dennett Norton, care abia spre filmul filmului ne arată de partea cui este. Michael Keaton începe să devină enervant prin relaxarea pe care o emana în toată filmele în care joacă, dar mă aşteptam la asta, el fiind şi cel mai relaxat Batman. Abbie Cornish este puţin cam insipidă în rolul său de nevastă a lui Alex Murphy, dacă parcă joacă o idee mai bine decât în Sucker Punch, unde era doar eye candy pentru cei care apreciază femeile înalte.

Samuel L Jackson este mai degrabă folosit pe post de nume mare pe posterul filmului, deşi apariţiile sale sunt comice, încercând să promoveze uneltele de ucis de parcă ar vinde tigai la teleshopping. În fine, lista de actori cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi o încheie excelentul Jackie Earle Haley, excepţional în rolul lui Rorschach în Watchmen şi parcă puţin cam domol aici. În orice caz el este peste rolul incredibil de slab de hipiot drogat din Semi-Pro, care ar trebui şters din CV-ul său.

Robocop-Frankenstein

RoboCop nu face abuz de efecte speciale, nu are nici un twist major al poveştii şi nu pot să zic că are un soundtrack excepţional. Secvenţele de acţiune sunt bine realizate, dar de-a lungul filmului vei simţi mereu că RoboCop nu prea are rival. Am fost şocat şi să văd că filmul are happy ending, deşi rănile primite de Alex Murphy păreau mai mult decât fatale. De abia la final de film vedem uniforma clasică a lui RoboCop, acel gri metalizat, în vreme ce în majoritatea secventelor din film avem un costum complet nou, care ar merge mai degrabă pe un Batman decât pe un RoboCop.

În plus, se întâmplă mai des în acest film să îl vedem pe poliţistul bionic fără mască decât în vechile release-uri Robocop, unde actorul principal era văzut maxim 2 minute. Dilemele morale ale lui Gary Oldman, încercarea lui Joel Kinnaman de a se trezi la realitate şi a simţi din nou, plus excelentul sistem şi reţeaua de la OmniCorp dau savoarea acestui film. Toate elementele de tehnologie de vârf ale anului 2028 se leagă în acest film şi există coeziune între tehnologii, spre deosebire de vechiile filme Robocop, unde totul era un talmeş balmeş şi acţiunea cred că se petrecea undeva în ziua de azi.

O singură speranţă am pe final: sper că nu cumva Robocop şi acest remake să fi trezit apetitul unui reboot de Terminator, care ar fi un sacrilegiu uriaş pentru toţi fanii. Cât despre RoboCop 2014 îi acordăm o notă de 7 din 10 şi spunem că merită văzut atunci când nu e absolut nimic la televizor.