O companie din China numită BOE domină piaţa ecranelor LCD pentru televizoare

0
470

Nu ştiu dacă aţi auzit de BOE, dar ar trebui să reţineţi acest nume. E vorba despre o companie din China, care produce panouri de ecrane LCD şi OLED şi care a devenit un colos în ultimul an. Aflam de ei prima oară atunci când furnizau ecranul lui Huawei Mate 20 Pro, iar ulterior au primit injecţii de capital de miliarde de USD şi au ajuns să domine piaţa televizoarelor.

Azi aflăm că pe tot anul 2019, BOE a depăşit LG Display şi a devenit furnizorul numărul 1 de panouri LCD pentru televizoare. Informaţia vine de la firma de studii de piaţă IHS Markit, în raportul publicat pe 13 februarie. Aceeaşi sursă remarcă şi faptul că producătorii chinezi de ecrane vin tare din urmă, acaparând cote de piaţă pierdute de Samsung Display şi LG Display. În 2019 BOE a înregistrat o creştere de livrări de panouri LCD pentru televizoare de 23.8% faţă de anul anterior.

A ajuns la 30.1 milioane de metri pătraţi de panouri livrate. Pe locul 2 se află LG Display, cu o scădere de 10.3% la 28.300 de metri pătraţi. Samsung e pe locul 3, cu 2179 de metri pătraţi de ecrane, pentru un picaj de 19%. Când vine vorba de piaţă panourilor LCD 4K pentru decembrie, firma CSOT e pe locul întâi, cu 16.7% cotă, apoi vine LG cu 14.7% şi apoi BOE cu 13.3%. LG a fost lider de piaţă în zona LCD 4K pe întreg anul 2019, urmată de BOE şi Samsung Display.

CSOT este tot o firmă din China apropo şi e în plină ascensiune. Analiştii estimează că firmele din China vor deveni jucători uriaşi în această zonă, depăşind firmele coreene. Pe piaţa LED/OLED/QLED coreenii încă stau bine, dar şi acolo chinezii investesc serios. Nu uităm nici de japonezi, precum Sharp, care la rândul său a investit serios în tehnologia OLED.