Maleficent Review: Disney şi Angelina reuşesc să dezamăgească

2
91

Trebuie să recunosc că nu am pornit cu mintea chiar deschisă către filmul Maleficent, deoarece şi trailerele sale mi s-au părut destul de slabe. Am sperat totuşi până în ultima clipă că filmul va fi bun, sau măcar salvat de către Sharlto Copley, cel care s-a remarcat drept actor excelent în filmul District 9 din 2009.

Maleficent-Poster

Sunt sigur că ştiţi cu toţii povestea “Frumoasei Adormite”, dar Maleficent are rolul de a ne dezvălui ce se întâmplă în culise şi care e povestea personajului negativ principal, ursitoarea cea rea a prinţesei. Angelina Jolie o joacă pe Maleficent, o creatură dintr-o pădure fermecată, o zână cu aripi uriaşe şi coarne şi care trăieşte în pace cu creaturile din regatul său. Totul până în ziua când un om pătrunde în acea pădure, încercând să fure un giuvaier şi facem cunostiinta cu paznicii acestui taram, un soi de copaci umblători foarte fioroşi.

Maleficent leagă o prietenie cu Stefan, tânărul om care intrase în padura şi apoi prietenia devine ceva mai mult, până ce anii trec şi cei doi ajung adulţi. Între timp regatul oamenilor, aflat în apropierea lui Maleficent începuse să râvnească la acele pământuri, iar regele împreună cu armata să sosesc şi ataca pădurea. Zâna jucată de Angelina şi creaturile sale, care includ şi un vierme în genul celui din Dune resping atacul şi îl lasa pe rege grav rănit.

maleficent_stefan

El lasă cu limbă de moarte tronul unuia dintre fii, cel care va reuşi să o răpună pe Maleficent. Întâmplarea face că Stefan să fie unul dintre fii, iar el se întoarce la Maleficent şi reia relaţia cu ea. Păcălind-o, Stefan o adoarme şi apoi ezită să ucidă zâna, tăindu-i aripile în schimb, drept dovadă pentru rege. Apoi Stefan devine rege, iar scena cu trezirea Angelinei după tăierea aripilor este controversată, chiar şi cei de la Disney recunoscând că e o metaforă pentru viol, iar asta se vede în film… film de altfel menit pentru copii.

În fine, anii trec, Angelina îşi închide regatul şi îl face întunecat şi trist, apoi soţia lui Stefan naşte o fetiţă. Maleficent apare împreună cu alte 3 ursitoare şi face o vrajă prinţesei, care în ziua în care va împlini 16 ani se va înţepa într-un fuior şi va cădea într-un somn adânc ca moartea. De aici începe practic basmul care ne-a fermecat copilăria, cel cu “sărutul adevărat al dragostei”, cu prinţul, cu cele 3 zâne şi multe altele. Problema e că Maleficent are mustrări de conştiinţă şi sfârşeşte prin a o creşte pe tânăra prinţesa Aurora ca pe fiica sa.

maleficent-8

Elle Fanning o joacă pe Aurora şi tot ce face de-a lungul filmului este să pară copilăroasă şi să zâmbească cu gura până la urechi, uneori devenind enervantă prin cât de aeriană şi detaşată pare de tot ce se întâmplă în jurul său. Nici Sharlto Copley, adică Stefan nu face un rol prea bun, fiind fix la fel de nevrotic şi ahtiat după putere şi control că în Elysium şi păstrând acel accent afrikaans de care pur şi simplu nu se poate dezbăra. Aceasta e probabil cel mai enervant rol al său, iar personajul e total neplăcut şi prost jucat.

Angelina Joacă aproape OK, dar exagerează cu rânjetul malefic, iar scenariul slab o face să realizeze numai acţiuni contradictorii. Expresivitatea nu e punctul forte al Angelinei aici şi ea, ca şi Al Pacino are o problemă cu overactingul în acest film. De parcă asta nu era de ajuns, cele 3 zâne care au grijă de prinţesa sunt extrem de enervante şi se ţin numai de soţii care ar face şi un prunc să se plictisească sau înfurie. Juno Temple a primit un rol neaşteptat de mic pentru cota sa din ultimii ani, fiind cea mai tânără dintre zâne.

20140319-085331

Efectele vizuale ale filmului nu fac să merite vizionarea sa la IMAX, iar efectele sonore nu m-au impresionat şi nici soundtrackul. Trebuie să recunosc că mi-a plăcut Diaval, jucat de Sam Riley, un om care se transformă în corb şi e sidekickul lui Maleficent. El aduce puţină profunzime personajului său şi joacă destul de bine rolul de erou chinuit. E bizar faptul că acest film a costat 180 de milioane de dolari, deoarece pare a fi fost o zgârcenie de efecte, lucru neobişnuit pentru Disney.

Screen shot 2014-03-28 at 5.23.00 PM

Dragonul de la final pare împrumutat din Hobbit, iar scena de luptă de la început e sub ce ni se promite în trailere. Maleficent nu îşi manifesta răutatea aproape deloc în film, când de fapt acesta e lucrul pe care publicul îl caută în sala de cinema: o Angelină dezlănţuită. Charlize Theron a fost o regină rea mult mai bună în Snow White and the Huntsman acum un an. Revin puţin la Elle Fanning, care până mai ieri era doar o fetiţă mică în filme de top şi spun că ea nu e destul de coaptă pentru roluri mari. Sora ei, Dakota Fanning ne-a arătat că un copil actor nu ajunge întotdeauna un adult actor bun, iar acum şi Elle pare a fi pe acelaşi drum al pierzaniei.

Am încercat să văd Maleficent prin ochii unui copil şi tot nu mi-a plăcut. Magia Disney a fost înlocuită de pragmatism şi lecţii de viaţă, de personaje rele care se răzgândesc şi devin bune. Aşa ceva nu se întâmpla niciodată în poveştile clasice… de aceea acest film primeşte o notă de doar 4.5 din 10 şi nu vă recomand să îl vedeţi.