The Lego Movie Review: un film neaşteptat de sensibil, dar şi plin de umor

0
403

The Lego Movie are toate şansele să fie cel mai bun film din 2014, într-un an care până acum s-a dovedit sărac în filme care să merite să intre în top 100 sau 200 al filmelor create vreodată. Acest titlu se remarcă prin originalitate, umor şi spre final mai ales, prin sensibilitatea poveştii de fundal. Având un spate un cast de vedete mari, acest film e practic o animaţie LEGO presărată cu parodii şi aluzii la fenomene pop.

lego-movie

Personajul principal este Chris Pratt, care îi dă vocea unui muncitor LEGO standard, dintr-un uriaş şantier al unui univers format din mici bloculete. El are o viaţă standard, care se desfăşoară după o anumită rutină, ascultă acelaşi post de radio în fiecare zi şi face aceleaşi lucrări pe şantier. Şi că el sunt alte mii dacă nu chiar sute de mii de muncitori, adică figurine LEGO însufleţite. Stăpânul acestui univers este Lord Business, cu vocea excelentă a lui Will Ferrell în spate, un villain absolut şi megaloman, care se asamblează sub forma unui drăcuşor inedit şi foarte înalt.

The Lego Movie e presărat cu personaje celebre, de la Batman şi Superman la Green Lantern şi chiar şi Gandalf şi personaje din Harry Potter îşi fac apariţia. Până şi Star Wars aduce un cameo scurt, sub forma unei nave Millenium Falcon, din care ies pentru câteva secunde Chewbacca, Han Solo şi Luke Skywalker. Ideea este că personajul nostru principal devine “the chosen one”, într-un soi de matrix, în care figurinele Lego sunt dominate de un stăpân nedrept, care vrea să le sfârşească lumea şi viaţa cu o unealtă specială numită Kragl.

lego_main-620x349

E de fapt vorba despre Krazy Glue, un lipici din comerţ care practic distruge jucăriile LEGO şi le ia creativitatea, lipindu-le componentele, astfel că ele nu mai pot fi folosite pentru a improviza diferite construcţii. Avem urmăriri cu nave spaţiale, un omuleţ LEGO din anii 80 obsedat de aceste nave, un Batman care e foarte arogant, ironic şi sigur pe el şi un Morgan Freeman care e surprinzător de articulat, având în vedere cât de lent şi pensionat părea în ultimele sale filme. El joacă rolul unui vrăjitor înţelept, care încearcă să salveze lumea, căutându-l pe “the special one”.

Veţi vedea cum figurinele LEGO trec printr-un univers western, printr-o lume a piraţilor, printr-un univers acvatic şi chiar prin lumea oamenilor, dar ăsta de abia la final. Întreg filmul este o metaforă legată de bucuria de a te juca, care e luată de adulţi şi de lumea serioasă din ziua de azi. Viaţa figurinelor LEGO e monotonă şi controlată, ei fiind obligaţi să vadă aceleaşi emisiuni, să asculte aceeaşi melodie şi să facă aceleaşi lucruri în fiecare zi. Obsesia lor de ascultare vine de la sfinţenia cu care respectă instrucţiunile de asamblare a jucăriilor.

maxresdefault

Ce se întâmplă când te abaţi de la instrucţiuni? Apare creativitatea şi poţi face orice din piesele LEGO, chiar şi ceva care “nu era pe cutie”. O menţiune specială merită şi Liam Neeson, care e genial în rolul de Bad Cop/Good Cop, un poliţist bipolar care are 2 fete ale aceluiaşi cap de jucărie, una bună şi una rea. El se lansează în urmărirea răufăcătorilor, iar Chris Pratt are cum au toţi eroii şi o eroină.

E vorba despre Elizabeth Banks, pe numele său Lucy sau Wyldstyle, o rebelă care lupta împotriva sistemului şi are o relaţie platonică cu Batman. Până şi Shaquille O’Neal îşi face apariţia în acest film, împreună cu Jonah Hill, sub forma vocii unui Green Lantern enervant, care tot încearcă să socializeze cu Superman, evident şi el în varianta LEGO. Filmul a necesitat o muncă uriaşă, dar nu a costat atât de mult pe cât credeţi: 60 de milioane de dolari, obţinând de 4 ori mai mult încasări deja.

image

El a debutat în luna februarie şi îl aşteptam în curând şi pe DVD şi Blu-ray, iar credeţi-mă că el merită achiziţia. Ce mi-a părut regretabil la acest film, ca şi la modernul Wreck It Ralph e faptul că filmul e prea scurt, având în jur de o oră şi 30 de minute, fără generic. Şi pentru că totul sună ca un film pentru băieţi cu vârste între 6 şi 14 ani, aflaţi că există şi un personaj roz, un unicorn din bucăţele LEGO numit Unikitty, care e mereu drăgălaş, până o ia razna spre finalul filmului şi începe să distrugă roboţi precum cei din Matrix.

Se pare că acest personaj roz a fost inspirat din faimosul desen My Little Ponies. Practic, The Lego Movie e o colecţie de referinţe pop, aluzii, metafore, umor fin şi o animaţie fantastică, dar şi plină de suflet şi sensibilitate. Îi acordăm o notă de 9.4 din 10 şi vi-l recomand pe Blu-ray, pe Smart TV, pe orice suport îl găsiţi, deoarece e un must have. Si o recomandare de final: vedeti orice comedie cu Will Ferrell. Actorul e genial pe partea de comedie!