Jupiter Ascending Review: cel mai prost film al fraţilor Wachowski

0
600

Fraţii Wachovski vor rămâne în eternitate iconici în lumea cinematografiei pentru că au realizat trilogia Matrix, deşi şi aceasta are defectele sale, mai ales în ultimele 2 părţi. Ei bine, după un Cloud Atlas neinspirat şi mult prea lung, fratele şi sora Wachovski au încercat să regizeze un nou SF, pe numele său Jupiter Ascending. Din păcate acesta reuşeşte să fie şi mai slab decât Cloud Atlas.

jup5

Din start distribuţia nu pare inspirată, cu un Channing Tatum mereu serios, dar în acelaşi timp parcă gata mereu să izbucneasca în râs şi o Mila Kunis mereu uimită pe parcursul peliculei. Principalul personaj negativ al filmului e jucat de Eddie Redmayne, atât de prost încât se zvonea la un moment dat că dacă ar fi pierdut Oscarul în faţa lui Michael Keaton, era fix vina acestui film.

Povestea sună totuşi excelent pe hârtie: avem o tânără care spală toalete la hoteluri, provenind dintr-o familie rusă sau ucrainiană şi trăind “visul american” în State. Într-o bună zi, ea se duce să îşi doneze ovulele pentru a cumpăra un telescop şi e luată pe sus de alieni care vor să o asasineze. Motivul? Ea era “regina universului”, sau mai bine zis o reîncarnare a reginei.

jup3

Pe numele său Jupiter Jones, personajul lui Kunis ajunge în mijlocul unei lupte pentru tron între fraţii dinastiei Abrasax. Îl avem pe Balem Abrasax, un Eddie Redmayne extrem de efeminat, cu gloss pe buze şi cu comportamentul unui băiat de companie, dar şi pe Titus Abrasax, un boy toy pe care multe fete îl vor căuta pe IMDB după film. Există şi o soră, Kalique, probabil singura care are intenţii bune cu Jupiter Jones.

Balem şi Titus vor să o manipuleze pe Jupiter şi să o ucidă, pentru că galaxia să fie a lor şi să “recolteze” planeta Pământ. Cumva “jobul” acestor capete încoronate era să recolteze planete pentru “credite”, într-un fel de sistem financiar bizar cosmic. Channing Tatum are rol de vânător de recompese pe jumătate câine, căzut în dizgraţie şi încercând să o apere pe Jupiter.

jup4

Sean Bean îşi strică iar CV-ul cu un film prost, el fiind tot un soldat ca şi Tatum şi tot căzut în dizgraţie, având aripile tăiate… la propriu. Aproape că îmi pare rău că v-am explicat povestea coerent şi nu ca o ciorbă, cum o prezintă filmul. Şi nici nu vreau să vorbesc despre felul în care e prezentată familia lui Jupiter, într-un mod grotesc în stil Les Miserables de Rusia şi care nu ar convinge nici un copil care a citit zero cărţi la viaţa lui.

Povestea e plină de găuri logice, iar Balem oscilează prea des între “te urăsc, reîncărcare a mamei mele”, “te voi ucide cu mâna mea”, “te iubesc”, “îmi pare rău că te-am ucis”, astfel că privitorul nu mai înţelege nimic. Am citit înainte să văd filmul pe IMDB că mulţi privitori care ştiu 2-3 lucruri despre filme şi cum sunt realizate ele se plângeau că filmul e editat prost şi lipsesc porţiuni scoase la montaj.

jup1

Am remarcat şi eu acest lucru, cel mai clar exemplu fiind momentul când Channing Tatum pluteşte în spaţiu, fără oxigen şi abandonat de toţi, pentru că o secundă mai târziu să fie reanimat pe o navă, cu o tăietură foarte violentă la montaj. Sunt şi mulţi timpi morţi şi momente când acţiunea nu are sens, ca şi cum filmul ar fi fost editat prost.

Titus şi Kalique dispar complet spre finalul filmului, fără ca motivaţiile lor să mai fie clarificate, iar Eddie Redmayne moare… căzând într-o gaură. Aş vrea să spun că efectele speciale arată bine şi ce e drept navele care intră într-o furtună planetară arată bine, dar când ai o poveste atât de slabă şi joc actoricesc sub orice critică, efectele pălesc instant.

jup2

Reţineţi totuşi că vizual filmul arata mai bine decât Avengers Age of Ultron. Nu am nici o menţiune de făcut despre soundtrack, iar Mila Kunis nu pare deloc regală, speriată, încântată sau îndrăgostită în acest film. Ea este doar uimită perpetuu sau nemulţumită, în ciuda faptului că trece prin nişte peripeţii fantastice, care ar face orice om să treacă prin gama întreagă de emoţii umane.

Din trailere filmul promitea să fie un Romeo şi Julieta spaţial, dar la final avem un SF făcut ciorbă de fraţii Wachovski. Îi acordăm o notă de 4.5 din 10 cu mare părere de rău faţă de ce au ajuns aceşti regizori.