Japonia testează transmisia video 8K, pregăteşte un nou standard TV

0
429

Nici nu ne-am obişnuit bine cu ideea că va trebui să cumpărăm un televizor 4K pentru a fi în rând cu lumea şi deja standardul 8K începe să îşi facă loc pe piaţă. În Japonia se pregăteşte testarea transmisiei video 8K, prin intermediul standardului Super Hi-Vision.

8kbroadcasttv

Operatorii niponi de cablu pregătesc acest standard 8K pentru o variantă comercială. Totul e în faza de testare în acest moment, iar un prim test realizat de către operatorul NHK a implicat transmiterea unui semnal necomprimat Super Hi-Vision la o distanţă de peste 20 de kilometri. Semnalul a fost transmis pe calea aerului către un receiver şi a ocupat un singur canal TV UHF.

E vorba despre transmiterea de imagini cu rezoluţie de 7680 x 4320 pixeli, adică de 4 ori rezoluţia 4K şi de 16 ori rezoluţia Full HD. Super Hi-Vision are şi avantajul dublării frame rate-ului la 120 FPS şi vine cu audio 22.2. NHK a înregistrat deja evenimente în 8K, precum Olimpiada de la Londra din 2012, dar aceste înregistrări sunt de obicei menite pentru cinematografe.

Chiar dacă astfel de teste au început, mai avem ani buni până să vedem şi la RCS-RDS un astfel de serviciu. Eu estimez cel puţin încă 10 ani până ce va sosi…

Via Dvice