Home (2015) Review: ţinut în spate de Rihanna şi de un personaj simpatic Boov, uşor zaharisit (Video)

0
491

Home dovedeşte din nou că sunt momente în care Dreamworks e peste Disney şi dacă Big Hero 6 ne-a cam dezamăgit şi nu prea merită Oscarul ei bine, Home face o impresie mai bună. Ar fi greu de zis dacă e mai bun decât How to Train Your Dragon, comparaţia fiind precum cea între un film de acţiune şi unul de comedie. Cu o distribuţie vocală solidă, ce îi include pe Steve Martin şi Jim Parsons, dar şi pe Rihanna, pelicula pare mai degrabă adresată copiilor de grădiniţă decât de generală.

home_xxlg

Rihanna duce greul acestui desen animat, în ideea că are şi câteva melodii noi special create pentru soundtrack, dar oferă şi vocea personajului Gratuity Tucci, zisă şi Tip. Ba mai mult, ea se şi identifică cu personajul, afirmând că este “doar o fată din insulele Barbados cu 10 la geometrie”. Povestea e foarte simplă şi implică rasa de alieni Boov, care se afla în căutarea unei planete ospitaliere unde să se stabilească.

După primele minute foarte comice ale filmului, în care câteva planete nărăvaşe resping colonizarea boovilor, aceştia ajung şi pe Pământ. Aici oamenii sunt înlăturaţi imediat, cu blândeţe şi sunt răpiţi şi transportaţi în Australia, în colonii teoretic ideale, dar practic ultra aglomerate. În acest univers haotic se regăseşte Oh, un Boov foarte neîndemânatic şi naiv, care încearcă să îşi facă prieteni.

home 2015 1

El organizează o petrecere, dar se pare că rasa boovilor nu e una foarte prietenoasă, ei fiind mai degrabă reci între ei. Invitaţia lui Oh e trimisă atât de departe în reţeaua de socializare, încât ajunge pe canalele intergalactice şi urmează să fie trimisă şi către cruda rasă Gorg, care distruge planete în calea sa şi îi urăşte pe Boovi. Apoi Oh devine inamicul public numărul 1 şi în vreme ce toată specia să îl caută să îl pedepsească, el se întâlneşte cu Gratuity, cu care leagă o camaraderie şi apoi prietenie.

Cei doi sunt amândoi fugari, primul pentru că pus Boovii în pericol şi fetiţa pentru că e un om printre alieni şi îşi cauta mama răpită de creaturile spaţiale. Boovii sunt nişte creaturi amorfe, cu textură de blob şi cu nişte urechi interesante şi răsucite, dinţi rari şi ochi uriaşi. Faţa lor e foarte expresiva, iar ei îşi schimbă culoarea în funcţie de emoţie. Devin roz sau roşii când se ruşinează sau se simt bine, galbeni când mint şi mov e culoarea lor standard.

home 2015 3

Fuga e arma lor ideală şi aceste fiinţe sunt lase, plicticoase şi cantonate în mediocritate. La ele idealul este să fii ca toţi ceilalţi, dar Oh reuşeşte să iasă în evidenţă cu ajutorul lui Gratuity. Evident, Gorgii primesc invitaţia la petrecere şi vin spre Pământ, urmând şi un atac, iar Gratuity ajunge tot mai aproape de mama sa. Boovii sunt cantonaţi la Paris, unde au întors Turnul Eiffel cu fundul în sus şi au ancorat toate clădirile în bule.

Tehnologia lor e tare interesantă şi implică multe bule colorate şi antigravitaţie. Navele lor sunt circulare şi au tentacule care aspiră fiecare Boov către interior. Rihanna şi Jim Parsons, pe care îl ştim că starul din Big Bang Theory au o chimie foarte bună în acest film, fiind genul acela de prieteni care se înghiontesc mereu. Parsons vorbeşte o engleză stricată, enervantă pe alocuri, drăgălaşa în altele, în ideea că un alien nu are cum să ştie engleză la perfecţie.

HOME

Am apreciat muzica de fundal, piesele Rihannei fiind foarte bine adecvate situaţiilor şi mai ales “Towards The Sun” e potrivită perfect cu invazia Gorgilor. Întreaga secvenţă cât durează melodia este excelentă şi va provoca ceva emoţie privitorilor, indiferent de vârstă. Rar am văzut o potrivire atât de bună între soundtrack şi scena, poate de la Amazing Spider-Man 2 încoace, cu melodia lui Pharrell şi Hans Zimmer de la luptă cu Electro.

Dacă e ceva ce regret la Home e că pisica cea grasă numită Pig a fost folosită prea puţin pe ecran. În trailere se mergea mult pe drăgălăşenia acestui personaj, dar în peliculă ea apare de maxim 3 ori în prim plan. Totuşi, Oh e destul de drăgălaş şi amuzant, uneori exagerat de naiv, alteori obsedat de reguli şi de respectarea laşităţii şi fugii rasei sale, drept crezuri aparent nobile.

home 2

În ciuda abordării “moi şi pufoase” în cazul personajelor pământene şi Boov, Gorgii sunt randaţi chiar ameninţător, părând să aparţină de un serial cu roboţi de pe Cartoon Network, mai degrabă decât unei pelicule pentru copii mici. Dreamworks a pus mult mai mult suflet aici decât a reuşit Disney în ultimii ani şi aş îndrăzni să plasez aceasta animaţie peste How to Train Your Dragon 2.

E cert şi că orice copil va vedea Home va dori imediat o jucărie Boov, iar Rihanna va vinde cu siguranţă o grămadă de albume soundtrack pentru Home. Cu mesaj puternic, grafică excelentă şi soundtrack bun, acest film e ideal pentru cei mici şi are chiar şi un mic moment trist spre final, care va lăsa destul privitori cu potenţiale lacrimi. Îi acordăm o notă de 8.7 din 10.