Google revocă licenţa Android TV producătorilor de televizoare care lucrează cu Amazon

0
858

Google şi Amazon s-au duelat abitir în zona de streaming şi TV, cu telenovela YouTube-ului care nu mergea pe Fire TV Stick şi a lui Amazon Prime care nu mergea pe Chromecast durând ani buni. Acum încă se mai înţeapă şi aflăm de o politică Google cel puţin dubioasă, care presupune că Google să ţină în şah producătorii de televizoare.

Aparent dacă ai televizoare cu Android TV şi vrei să ai în portofoliu şi modele realizate în parteneriat cu Amazon, Google te-ar putea lăsa fără Play Store şi aplicaţii Google. Marele G îşi permite să revoce licenţa software pentru producătorii de unităţi Android TV, dacă ei mai produc şi terminale care rulează variante diferite de sistemul său de operare. Amazon Fire TV pare să fie o problemă pentru Google. Mai şocant de atât e că Google are un fel de regulă de licenţiere care spune că dacă ai în portofoliu un TV cu Amazon nu mai poţi nici să produci telefoane sau tablete cu aplicaţii Google.

Ideea este că producătorii TV să aibă Google Play Store pe televizoarele lor pentru a oferi o experienţă completă Android. Google e nemulţumită că Amazon îşi aplică softurile deseori peste o platformă bazată pe Android. Google a fost luată la întrebări cu privire la această practică necompetitivă, dar nu le-a răspuns celor de la The Verge. Compania a afirmat doar că se axează pe terminale Android TV care îi respectă serviciile şi termenii şi că doreşte ca datele şi intimitatea utilizatorului să fie protejate.

Google are şi alte probleme cu alţi rivali: 30% dintre terminalele de streaming nou vândute în SUA au software Roku la bord. Amazon Fire TV are o cotă de 12%, iar Android TV doar 9%. Cred că dacă aude UE de aceste practici se lasă cu o mega amendă.