Evoluția tehnologiei din televiziune de la origini până în prezent

0
79

Atunci când ne gândim la televiziune, ne gândim în primul rând și la aparatul care permite vizionarea acestui tip de conținut, cu toate că în prezent, programele TV pot fi urmărite pe aproape orice device. Deși televizoarele au fost disponibile comercial încă din anii 1920 în număr limitat, acestea au început să fie populare abia în anii 1950-1960, perioadă în care din ce în ce mai mulți producători au lansat astfel de dispozitive pe piață.

words1-horz

Tehnologia din domeniul televiziunii a evoluat treptat, de la casete video în 1970, DVD-uri în anul 1997, până la discuri Blu-ray de înaltă calitate ce au sosit acum 8 ani,  mai precis în anul 2006. Acum, până și un disc blu-ray ni se pare o tehnologie a trecutului, ținând cont de faptul că nu mai avem nevoie de astfel de produse pentru vizionarea de conținut video, ele fiind disponibile oricând și la orice oră pe internet prin intermediul unor programe ca Hulu sau Netflix.

În anul 2009, aproximativ 78% din gospodăriile existente la nivel global dețineau minim un televizor, ceea ce reprezenta o creștere cu 3 procente față de anul 2003.  Ne amintim că televizoarele de acum 10 ani erau foarte masive și ocupau destul de mult spațiu, ele adoptând tehnologia de ecran CRT. Dar cu timpul acestea au fost încet-încet înlocuite de televizoarele cu ecran plat ce foloseau în schimb un panou de tip LCD, plasmă, LED sau chiar OLED mai nou.

tumblr_l2kxuznBzr1qz80rmo1_500

Televizoarele vechi au fost astfel înlocuite cu televizoare care ocupă puțin loc și sunt foarte subțiri, în anul 2013, 87% din numărul total de televizoare vândute fiind televizoare LCD cu ecran color. În acest moment, televizoarele CRT se mai găsesc doar în număr foarte mic în magazinele din domeniu, acestea fiind totuși foarte accesibile pentru cei cu un buget restrâns.

Dacă acum 60 de ani televiziunea se rezuma doar la vizionarea unor imagini alb-negru, și a câtorva posturi TV, în prezent avem la dispoziție mii de canale TV, programe video on-demand și tehnologii de imagine care mai de care mai impresionante ce te lasă cu gura căscată. De asemenea, dacă mai luăm în considerare și tehnologia 3D, atunci pentru cineva pentru care televizoarele alb-negru reprezentau apogeul la acea vreme, un astfel de televizor 3D ar fi însemnat ceva de domeniul sci-fi.

LM6600_F1

De asemenea, televiziunile din trecut rulau doar câteva ore pe zi, neavând la dispoziție controlul de a alege ce anume să urmărești la TV, ci ți se impunea un anumit program. Acum, televiziunile rulează 24 din 24 de ore, iar unele dispozitive permit chiar și înregistrarea anumitor programe pentru a le viziona mai târziu. În anul 2014, vorbim de televizoare conectate la internet, de televizoare Smart cu funcții incredibile, cum ar fi controlul televizorului folosind gesturile și mișcările. Din câte se pare tehnologia în domeniul televiziunii evoluează într-un ritm foarte alert, pe piață existând fel și fel de minunății ca televizoare curbate, televizoare flexibile, sau dongle-uri HDMI ce transformă un televizor standard într-un Smart TV.

Tablete, smartphone-uri, computere, toate au devenit un centru multimedia care permit vizionarea de conținut video și a programelor TV. Rămâne de văzut cum va evolua televizunea peste 5-10 ani și cât de avansați vom deveni din punct de vedere tehnologic. Ne așteptăm la televizoare cu holograme, televizoare care vor ocupa un întreg perete al sufrageriei noastre, toate acestea vor fi posibile. Voi ce așteptări aveți de la televiziune?