Nu mai este mult până la sfârșitul acestui an și vom trece în 2014, an în care accentul se va pune în special pe smartphone-uri, tablete și desigur și pe televizoare. Televizoarele Smart TV vor fi printre cele mai importante tendințe în anul 2014, așa cum s-a declarat și în cadrul conferinței “Future of Media”. Mai jos vom regăsi o serie de declarații din partea managerilor de pe piața TV din România. Materialul text original a fost realizat de către echipa Wall-Street.ro și poate fi găsit aici.
Platforma de conținut video cu plată, Voyo, a fost reprezentată de către managerul Costi Mocanu. Acesta afirmă faptul că platforma Voyo va fi pusă la încercare în momentul în care pe piață își va face apariția un jucător internațional, lucru care nu se va întâmpla în următorii 5 ani. Costi Mocanu mai precizează că principalul lucru la care s-au gândit atunci când au lansat Voyo a fost acela de a se asigura că oamenii pot plăti prin toate platformele existente. De asemenea, am primit promisiunea că în curând vom vedea și pe piața din România, un media player Voyo, acesta regăsindu-se deja în țări ca Cehia.
Cristina Sava, director de marketing la Kanal D, declară că principala teamă a oamenilor de televiziune este aceea că audiența se va muta de pe TV pe mediul online. Cu toate acestea, un astfel de lucru nu s-a întâmplat până în acest moment, televiziunea și mediul online fiind complementare. Cei dinspre TV vin spre online, migrație ce va avea loc într-un număr foarte mare.
Dragoș Stanca, managing partner Thinkdigital România, își începe discursul cu afirmația: Generația “natural born digital” va considera televizorul doar o tabletă care este atârnată de perete. În cuprinsul celor spuse de către Dragoș Stanca, aflăm că jucătorii locali vor să crească piața și să învețe utilizatorii de internet să nu mai folosească conținut piratat, iar oamenii din spatele acestor site-uri ce oferă un astfel de conținut să fie trimiși după gratii. Primele 10 site-uri în topul SATI sunt domenii ce oferă conținut piratat.
Adrian Botan, VP creative excellence în cadrul McCann Worldgroup pentru zona Europei de Est vorbește despre diferența între campaniile desfășurate pe TV și cele din mediul online, prin intermediul site-urilor de socializare. Motivul pentru care campaniile de promovare pe site-uri ca Facebook au succes se datorează faptului că oamenii sunt mai receptivi, implicarea acestora fiind astfel mai mare decât în cazul unei reclame clasice văzută pe ecranul TV. De asemenea, o astfel de campanie de marketing are costuri mult mai reduse. Adrian Botan mai afirmă că în acest moment mutarea consumului de TV în online, mediu care încă nu este monetizabil, este o canibalizare.
Expert în media, Bogdan Prajisteanu, susține că investițiile în publicitate se vor diminua, dar totuși ar putea exista o schimbare odată cu alegerile prezidențiale. Pentru anul 2014 se preconizează o creștere a digitalului, datorită conținutului video ce se va orienta către mediul online. Pentru moment nu există suficientă măsurare și integrare pe online, între audiențele de TV și online.
În cadrul conferinței Future of Media, a fost prezent și Augustin Roman, head of digital Antena TV Group. Acesta a declarat că piața din România nu permite foarte multă inovație, deoarece bugetele sunt prea mici pentru astfel de lucruri. Atunci când s-a luat decizia de a se forma Antena Play, costul inițial al acestui proiect realizat de către un furnizor străin se ridica la 1.5 milioane de euro, motiv pentru care s-a decis ca platforma să se realizeze in-house. Strategia acestora de conținut pentru 2014 se va concentra pe cei care sunt obișnuiți să consume video pe tablete și pe telefoane.
Via: Wall-Street.ro
Tweet