Captain America the Winter Soldier Review: mai bun decât Thor 2 şi Iron Man 3, dar nici 40% dintr-un Dark Knight (Video)

0
417

Captain America the Winter Soldier se pregăteşte să cedeze locul 1 în box office câtorva filme noi, după câteva săptămâni pe primul loc. Sunt sigur că în România va mai rămâne pe această poziţie cel puţin până apare Godzilla luna viitoare. Hai să vedem totuşi cât de bun e acest film…

Captain-America-The-Winter-Soldier-HD-Wallpaper1

Încă de la început trebuie spus că acest film cu super eroi este mai bun decât Thor 2, care a fost prea comic pentru a atinge inimile fanilor Marvel, dar şi decât Iron Man 3, care a fost prea haotic şi ne-a derutat cu un villain fals. Dacă în Thor 2 aveam un erou negativ inexistent aproape, în Captain America, cei răi sunt mai mulţi şi de mii de ori mai puternici decât cei buni. Nu am de gând să plasez spoilere, dar pot spune că Robert Redford joacă un personaj cel puţin dubios aflat la conducerea SHIELD.

După ce a fost un mecanism în angrenajul SHIELD de-a lungul filmelor Avengers, Thor şi Iron Man, Nick Fury aka Samuel L. Jackson primeşte ceva mai mult timp pe ecran şi oferă chiar o secvenţă de acţiune foarte reuşită. Scarlett Johansson aka Black Widow este mai puţin super eroină şi mai mult vulnerabilă şi gânditoare în acest film, rămânând printre puţinii prieteni pe care Captain America ajunge să îi mai aibă.

captain-america-the-winter-soldier-poster

E bizar totuşi faptul că între Captain şi Black Widow nu prea există chimie, aproape deloc de-a lungul filmului. O surpriză plăcută o constituie actorul roman Sebastian Stan, care joacă rolul personajului negativ cheie, Winter Soldier. El are foarte puţin replici şi are mai degrabă rolul de pretty boy care nu ştie exact de partea cui e şi singurul care poate face faţa atacurilor cu scutul declanşate de Captain America.

Personal m-aş fi lipsit de actorul Anthony Mackie, adică Falcon, care e introdus în film mai degrabă pentru efectul comic, decât ca un super erou veritabil. Parcă nici Chris Evans, adică actorul care îl joacă pe Căpitan nu a fost în formă în acest film, de vină fiind în special faţa sa inexpresivă şi cantitatea uriaşă de machiaj care o acoperă.

captain-america-winter-soldier-scarlett-johansson-2

Efectele speciale ale filmului sunt destul de bine realizate şi dau senzaţia că te uiţi la un film bun de acţiune din anii 90, în genul lui Con Air, The Rock şi cam orice producţie în care Nicolas Cage şi John Travolta îşi varau nasul. Există şi o metaforă şi un mesaj în spatele filmului, legat de încălcarea intimităţii, scandalul NSA, Eye în the Sky, 1984, Big Brother şi altele asemenea, dacă ştiţi despre ce vorbesc.

Deşi ideea unui motor de căutare/super computer care calculează potenţialul de raufactor al unui om nu sună prea bine, nu suntem prea departe de acel moment. SHIELD previne crimele înainte să se întâmple, iar Minority Report se juca cu acest concept la ani buni după implementarea sa, într-o lume seacă şi controlată. Şi în Equilibrium vedeam o lume de acest gen, dar în Captain America the Winter Soldier vedem cum ar putea lua naştere ea.

Captain-America-The-Winter-Soldier-Captain-America-and-Batroc

Un lucru de menţionat aici: absolut nici un super erou sau villain din acest film nu are super puteri fantastice, supranaturale, zeieşti sau declanşate de radiaţii. Ele sunt mai degrabă rezultatul unor experimente medicale sau gadgeturi, plus antrenament foarte bun în Mama Rusie în cazul Natashei Romanoff. Poate în afară acelui doctor nazist blocat într-un computer, o idee vag similară cu cea din Transcendence, care se afla acum în cinematografe.

Exploziile şi urmăririle cu maşini sau luptele corp la corp definesc cel mai bine secvenţele de acţiune din film. Din păcate Winter Soldier nu străluceşte la capitolul coloana sonoră, sau cel puţin nu am auzit nici o melodie deosebită. Robert Redford nu face un rol mare, dar la urma urmei filmele cu super eroi nici nu necesită prea multe osteneala. E bine să îl vedem totuşi pe ecran pe veteranul de la Hollywood.

Deşi IMDB şi Cinemagia sunt tare optimiste cu privire la acest film şi îi dau note mari, în jurul valorii de 8, eu recomand o uşoară temperare, deoarece e totuşi un film bun, dar nu de mai mult de nota 7.3. Din ce am înţeles dacă vom avea un Captain America 3, Chris Evans nu va mai fi în el, iar dacă ne luăm după comic bookuri, The Winter Soldier îl va înlocui pe Captain America, deci o şansă în plus pentru Sebastian Stan.