Avengers Age of Ultron Review: povestea din Transformers 4 reciclată, împreună cu replici puerile, un robot carismatic

1
477

Pe 23 aprilie am avut şansa să particip la avanpremiera filmului Avengers: Age of Ultron, care a rulat la proaspăt modernizata sala Grand Ultra de la Băneasa Mall. Cu această ocazie am putut vedea şi mai ales auzi îmbunătăţirile aduse de tehnologia Dolby Atmos sălii.

avengers age of ultron review film limba romana  (2)

E vorba în primul rând de un sistem de peste 50 de difuzoare, care vor direcţiona sunetul într-un mod cât mai realist, astfel că răpăiala ploii se va auzi pe câte o porţiune diferită a acoperişului, iar sunetul paşilor vă poate da cerc al 360 de grade în jur. Proiecţia filmului a fost difuzată folosind un sistem dual 4K, iar ecranul din sala Grand Ultra ar fi cel mai mare din România, cu o suprafaţă de peste 200 de metri pătraţi. Asta înseamnă că până şi IMAX a fost depăşit.

Trecând totuşi la film, aflaţi din start că sunt la curent cu tot canonul şi lore-ul ce are legătură cu Avengers. Am văzut absolut toate filmele Iron Man, Avengers 1, Captain America şi Hulk, plus Thor. E drept că agents of SHIELD nu l-am vizionat, dar el nu este vital pentru aceasta peliculă. Ţin să vă spun din start că nu trebuie să lăsăm trailerele să ne păcălească, astfel că acel robot roşu gigantic, un fel de Iron Man “obez” nu e de fapt personaj negativ, ci doar Tony Stark într-un costum special anti Hulk.

avengers age of ultron review film limba romana  (1)

Răufăcătorul principal al filmului este Ultron, care primeşte excelenta voce a lui James Spader şi un caracter foarte ironic, comic şi tragic. E probabil cel mai şugubăţ robot văzut pe ecran în ultimii ani. În fine, filmul începe direct cu acţiune, cu asediul unei cetăţi dintr-o ţară în care oamenii se numesc “Costel” şi sunt asupriţi de o naţiune mai mare. Odată cu asediul cetăţii Thor, Iron Man, Captain America, Hawkeye, Hulk şi Natasha recuperează sceptrul lui Locki.

În acest Tony Stark descoperă o formă de inteligenţă artificială, cu potenţial înzecit faţă de al său Jarvis. Odată trezită inteligenta, ea face fix ce fac AI-urile în toate filmele de la Hollywood (iar povestea devine fix ca si cea din Transformers 4). Nu o să vă stric surpriză cu spoilere de aici încolo, pentru că filmul are 2 oră şi 20 de minute şi sunt multe de zis. Aflaţi că Ultron va prinde formă robotică în această peliculă, iar faimosul Jarvis, AI-ul lui Iron Man va deveni şi el o creatură numită Vision.

avengers age of ultron review film limba romana  (4)

Ca personaje negative îi avem şi pe Quicksilver, jucat de acelaşi actor care a fost Kickass în filmul omonim, plus Wanda Maximoff, jucată de Elizabeth Olsen. Nu pot spune că aceste două personaje impresionează, poate doar prin accentul slav foarte slab şi care uneori dispare. Ca de obicei Robert Downey Jr. ţine în spate peliculă, dar şi Mark Ruffalo face o treabă bună şi Hawkeye primeşte surprinzător de mult pe ecran, deşi e poate cel mai inutil super erou.

În mod bizar Thor pare a fi cel mai neglijat, găsind mereu o scuză să fie “plecat”. Samuel L. Jackson face ceea ce am putea numi un “cameo”, iar Don Cheadle revine în costumul War Machine mai degrabă pentru poante, decât pentru acţiune. Filmul nu se fereşte deloc de auto ironie, mai ales Hawkeye fiind amuzat de inutilitatea sa în prezenţa super eroilor.

avengers age of ultron review film limba romana  (5)

Tony Stark e foarte aproape să fie de fapt personajul negativ al acestui film, el stârnind monstrul numit Ultron de 2 ori de-a lungul peliculei şi punând bazele bătăliei cu Captain America pe care o va avea în Captain America 3: Civil War. Captain America a fost şi el absent în această peliculă, părând cu gândul în altă parte, deşi în bătălii a fost vital. Ca şi Hawkeye, celălalt personaj fără puteri speciale, Black Widow/Natasha a primit mult timp pe ecran, mai degrabă pentru flashbackurile ce ne arătau povestea sa iniţială.

O porţiune inutilă a poveştii redate aici este modul în care Black Widow îl îmblânzeşte pe Hulk şi relaţia pe care o dezvolta Natasha cu Bruce Banner. Secvenţele de acţiune sunt bine realizate în Age of Ultron, deşi am avut deseori senzaţia că parcă s-a făcut economie la explozii, lasere şi decoruri, mai ales că prima şi ultima bătălie din film au loc în acelaşi oraş.

avengers age of ultron review film limba romana  (3)

Roboţii în schimb arata excelent, sunt extrem de expresivi, iar Ultron va fi îndrăgit imediat de public, cu angoasele şi dramele sale. El e practic un Tony Stark mai sardonic, doar a fost creat de el, parţial… Soundtrackul nu merită o menţiune aici şi nici efectele 3D, filmul putând fi lejer văzut şi în 2D, fără a rata nimic. Din păcate Avengers Age of Ultron are prea multe lucruri în neregulă pentru un blockbuster.

avengers age of ultron review film limba romana  (1)

Primul Avengers a fost un mamut de film, cu singurul defect că avea un personaj negativ nu prea bine conturat, cu un Locki absent şi alieni din spaţiu învinşi prea uşor. În Age of Ultron Avengerii sunt cei mai mari duşmani ai grupului lor, dezbinarea fiind cuvântul cheie. Astfel se neglijează tocmai carismaticul Ultron… Dacă sala Grand Ultra de la Băneasa Mall are o acustică de nota 10, ei bine filmul din păcate nu poate trece de nota 6.7 din 10.