31 de ani de la prima transmisie color oficială în România; Iată o înregistrare de la Televiziunea Romană de atunci! (Video)

0
50

Astăzi, pe 23 august se împlinesc 31 de ani de la prima transmisie color oficială a Televiziunii Romane, din care vedeţi un fragment mai jos. Televiziunea achiziţionase cel mai performant sistem de transmisie color, PAL şi nu SECAM.

tvr 1 transmisie color

Transmisiunea a inclus imagini de la festivitatea de 23 august, sărbătorita mereu cu fast pe vremea vechiului regim. În 1983 România era singura ţară din Europa care încă transmitea programe de televiziune în alb-negru, penultima fiind Albania. E interesant de menţionat că la acea vreme, în 1983 Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu nu ştiau că transmisiunea va fi una color, decizia fiind cea a lui Nicolae Stanciu, director tehnic al Televiziunii de atunci.

Atunci când Ceauşescu a aflat de transmisia color, inginerii au fost sancionati aspru. Emisia a fost una în sistem PAL şi a fost de fapt parţial color, alternând programe alb-negru cu cele color. Ţările din vecinătatea României foloseau sistemul SECAM, iar pentru recepţionarea canalelor lor era nevoie de televizoare bi-sistem, cele Telecolor. La doar 2 ani distanta TVR a redus emisia la doar 2 ore pe zi, dar între timp romanii din vestul şi sudul ţării puteau recepţiona programele TV din Ungaria şi Bulgaria cu televizoarele bi-sistem.

În 1989 deja programele color erau în proporţie de 80% la TV.

Via TVR